Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hírek

 

Minden érdeklődő számára: KÜZDELEM - Dylan Thomas azonos című novellája nyomán készült performance premier vetítése 2021. 01. 11-én 19 órától az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=BCOqA_ruq4k (A Parastudio és a Párbeszéd Háza, Budapest közös bemutatója)

kuzdelem-w-20.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Küzdelem – The Fight

performansz/ performance

Dylan Thomas azonos című novellája alapján/ After Dylan Thomas’ novel

Színpadra alkalmazta/ adapted and directed by Liszkai Tamás

Játsszák/ Performers:

Dylan Thomas: Székhelyi Dániel

Dan Jenkyn: Szigeti Bálint

Dan anyja/ Dan’s Mother: Horváth Fruzsina

Hilda, a cselédlány/ Hilda, the maid: Pável Réka

Koldus/The beggar: Liszkai Tamás

 

Felvételvezető/ Recording manager: Vági László

Operatőrök/ Cameramen: Vági László, Vági Lőrinc

 

A felvétel helye és ideje/ Place and time of recording: ZUG Színház és Művészeti Tetthely, Szeged, 2020. december 27.

ZUG Theatre, Szeged, Hungary, on 27. December 2020.

A Parastudio Egyesület és a Párbeszéd Háza közös bemutatója

Production of the Parastudio and the House of Dialogue

 

2020. okt. 23-24. Ideogrammák - színész-tréning - vezeti: L04-28perf-10.jpgiszkai Tamás

Jerzy Grotowski legendás színházi korszakának, az opolei-wrocławi időszaknak egyik jelentős felfedezése volt az ún. IDEOGRAMMÁK megtalálása a színész technikájában. Grotowski állítása szerint a színész munkájának folyamata olyan ideogrammák – hangok és gesztusok – rendszerére épül, amelyek egyetlen jelben számos asszociációt idéznek elő egy emberi közösség pszichéjében, ezáltal kapcsolatban vannak egy közösség archetípusaival is. Lényegében olyanok, mint az ókori hieroglifák; dekoratív, művészi jelek, mégsem önálló képek, önmagukban nincsen jelentésük, csak egymás mellé helyezve kapnak értelmet. Kombinációikból azonban épp annyira gazdag nyelvi formák születnek meg, mint amilyen gazdag lehet bármely írott vagy beszélt nyelv. A színészi játék esetében ez a partitúra.

A műhely ilyen ideogrammákat keres a jelentkezők testen és hangon végzett munkájában, hogy létrejöhessen belőle egy rövid színészi partitúra, mely elemi formában számos képzetet tud előidézni azokból, akik érzékenyek és figyelmesek a jelekre. Jeleken keresztül közös nyelvalkotás, mely egyszerre mesterséges és művészi.

Az ideogrammák a bennünk létező formák keresése. Önmegfigyelés és kifejezőkészség. Kapcsolat a test és hang technikai elemeivel és elemi technikáival. És ennyiben kapcsolat emberek közt is: az egyik mindig formál és kifejez, a másik mindig befogad. Az ideogrammák spontán születnek meg; a rendezésükhöz fegyelem és szabályok kellenek, akár egy nyelvnél.

További információ és jelentkezési lehetőség:

https://metroworks.hu/elementor-51/ideogrammak/

 

 

Cikkek

premier vetítés

 
2021.01.10 | | Menüpont: Hírek