Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ideogrammák és záróperformansz (APOCALYPSIS CUM PHIOLIS) - nyári parateátrális workshop, 2017. augusztus 7-10., Szeged

2017.06.08

nyari_workshop_2017.jpgA PARASTUDIO – Paraliturgikus és Rituálpedagógiai Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt workshopjára* valamint az APOCALYPSIS CUM PHIOLIS (A hét csésze angyala) munkacímű záróperformanszban*** való részvételre.

 

A WORKSHOP HELYSZÍNE:

Móricz Zsigmond Művelődési Ház, 6710 Szeged, Kapisztráni út 50.

IDŐPONTJA: 2017. augusztus 7-10. (hétfő-csütörtök), 10 és 14 óra között

A workshopot vezetik: Liszkai Tamás és Punk Mária, a Parastudio projektvezetői

A workshophoz nem szükséges előzetes színjátékos képzettség, bárki jelentkezhet (17 év felett), az egyetlen fontos dolog a résztvevő aktivitása, nyitottsága, bátorsága, alázata, valamint testének és hangjának őszinte vállalása.

Minden résztvevő készüljön egy tradicionális népdallal (bármely kultúrkörből vagy etnikai anyagból) és egy 4-6 soros tetszőlegesen választott irodalmi szövegből (próza, vers)

Szálláslehetőség: Szent Mihály Plébánia Közösségi Háza,

6710 Szeged-Szentmihály, Palánta u. 2.

Bővebb információ: para-studio.hu

Érdeklődni lehet a 06/30-289-5397-es telefonszámon, továbbá a parastudio@gmail.hu e-mail címen.

 

Közvetlen megszólítás az érdeklődőkhöz:

A technika, amellyel dolgozunk a workshop során, alkalomról alkalomra ismétlődik, csak egyre nagyobb biztonságot, dinamikát, aktivitást fog nyújtani – reményeink szerint. Hasonló Ravel Bolerójához; a téma ismétlődik, de egyre energikusabb lesz…

Kérjük, hogy mindenki hozzon magával könnyű tréningruhát, amibe átöltözhet. Fontos, hogy jól tudjanak mozogni benne, hiszen a workshop mozgásalapú. Vannak benne erőteljesebb mozgáselemek, továbbá lényeges a test lefárasztása (ezáltal ellenállásának és blokkjainak meghaladása) a mozgás során, ezért javasolt, hogy ne utcai öltözet legyen.

Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy nem kell tartani a tréningtől. A rutinos gépjárművezető oktatók azt mondják, aki tud kerékpározni, azt meg lehet tanítani autót vezetni is. Aki tud verbálisan kommunikálni, azt meg lehet tanítani arra is, hogy testtel és hanggal is közölje önmagát, akár szavak nélkül, vagy a beszélt nyelv logikájától függetlenül. Ez elsősorban önmagunkon végzett munka függvénye. A testet és a hangot is fel lehet emelni a beszélt nyelv választékosságának és stílus-gazdagságának szintjére, ezt szeretnénk formálni a workshop során.

Ha valakinek organikus vagy fiziológiai problémái vannak, kérjük, bátran jelezze a munka elején, de ez sem jelenthet problémát. Mindenki annyit vállaljon, amennyit bír, ill. amilyen technikai elemet elvégezni képes. Nagyon sok lesz a variációs lehetőség így is, kinek-kinek az esetleges hiányosságaival és felvállalt, beépített hibáival is meg lehet találnia a saját formanyelvét, amely értékes, kifejező és gazdag. Csak el kell fogadni és fogadtatni magunkat úgy, amilyenek vagyunk.

 

*IDEOGRAMMÁK – workshop

Jerzy Grotowski legendás színházi korszakának, az opolei-wrocławi időszaknak egyik jelentős felfedezése volt az ún. IDEOGRAMMÁK megtalálása a színész technikájában. Grotowski állítása szerint a színész munkájának folyamata olyan ideogrammák – hangok és gesztusok – rendszerére épül, amelyek egyetlen jelben számos asszociációt idéznek elő egy emberi közösség pszichéjében, ezáltal kapcsolatban vannak egy közösség archetípusaival is. Lényegében olyanok, mint az ókori hieroglifák; dekoratív, művészi jelek, mégsem önálló képek, önmagukban nincsen jelentésük, csak egymás mellé helyezve kapnak értelmet. Kombinációikból azonban épp annyira gazdag nyelvi formák születnek meg, mint amilyen gazdag lehet bármely írott vagy beszélt nyelv. A színészi játék esetében ez a partitúra.

A műhely ilyen ideogrammákat keres a jelentkezők testen és hangon végzett munkájában, hogy létrejöhessen belőle egy rövid színészi partitúra, mely elemi formában számos képzetet tud előidézni azokból, akik érzékenyek és figyelmesek a jelekre. Jeleken keresztül közös nyelvalkotás, mely egyszerre mesterséges és művészi.

Az ideogrammák a bennünk létező formák keresése. Önmegfigyelés és kifejezőkészség. Kapcsolat a test és hang technikai elemeivel és elemi technikáival. És ennyiben kapcsolat emberek közt is: az egyik mindig formál és kifejez, a másik mindig befogad. Az ideogrammák spontán születnek meg; a rendezésükhöz fegyelem és szabályok kellenek, akár egy nyelvnél.

 

** APOCALYPSIS CUM PHIOLIS (A hét csésze angyala) – a záróperformansz alapját a Jelenések könyvének 12. fejezete, a résztvevők magukkal hozott anyaga (ének és próza), Jerzy Grotowski utolsó rendezése, az Apocalypsis cum figuris, és a Laboratórium Színház parateátrális korszakának egyik legjelentősebb projektje, a ’Virrasztás’ ihlette. A résztvevők maguk formálják ki egyéni és páros gyakorlataik és fiziko-vokális munkájuk segítségével azt a játékot, mely végül testet ad az eszmei/mitikus kiindulópontnak: a kíméletlen angyali küldetésben lehetséges-e irgalom, vagyis változtatás, létezik-e megváltás a végítélet felé önkéntelenül és abnormálisan sodródó emberi sors számára?