Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Workshop/Performance

04-28ws-34.jpgA PARASTUDIO Paraliturgikus és Rituálpedagógiai Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt nyári színésztréningjére, valamint – tetszés szerint - a KÜZDELEM – Apocalypsis cum phiolis munkacímű performanszban (Dosztojevszkij, Dylan Thomas és János apostol nyomán) való részvételre.

A WORKSHOP HELYSZÍNE:

Móricz Zsigmond Művelődési Ház, 6710 Szeged, Kapisztráni út 50.

IDŐPONTJA: 2019. AUGUSZTUS 5-8. (hétfő-csütörtök), 9 és 13 óra között

A workshopot vezeti: Liszkai Tamás, a Parastudio projektvezetője

A workshophoz nem szükséges előzetes színjátékos képzettség, bárki jelentkezhet (17 év felett), az egyetlen fontos dolog a résztvevő aktivitása, nyitottsága, bátorsága, alázata, valamint testének és hangjának őszinte vállalása.

Szálláslehetőség: Szent Mihály Plébánia Közösségi Ház,

6710 Szeged-Szentmihály, Palánta u. 2.

Bővebb információ: para-studio.hu

Érdeklődni és jelentkezni lehet a 06/30-289-5397-es telefonszámon, továbbá a parastudio@gmail.hu e-mail címen.

A workshop keretében egy másfél éves kutatómunka végső prezentációját szeretnénk realizálni.

A workshopra jelentkezésnek nem feltétele a performanszban való részvétel.

Aki vállalja az előadásban való szereplést is, kérjük, jelezze ezt e-mailben, hogy elküldjük neki az előadás szövegkönyvét.

Jelentkezési határidő: 2019. július 25.

 

 

A performansz tematikus anyagát Dosztojevszkij Koldusfiú és Dylan Thomas Küzdelem c. novelláira épített montázs képezi. Két idősík, két külön kultúra, társadalmi környezet, emberkép, felfogásmód. Dosztojevszkij kamaszgyereke háttér nélküli típus, egy a sok közül, csak a túlélésért küzdő ösztönember erkölcsi nevelés híján. A polgári esztétikummal való találkozásban mégis ugyanígy ösztönszerűen tör fel benne a széppel egységben érzékelt jóság, a megtisztulás vágya, a nyomor és embertelenség radikális tagadása. Sorsa ugyanaz, mint Andersen gyufaárus-lányáé vagy Pilinszky Fabulájának farkasáé. Dylan Thomas, walesi költő, a II. világháborút követő brit diákmozgalmak dühöngő ifjúságának előfutára és emblematikus alakja saját gyerekkori felismerésére épül a másik történet. Ő már egy konkrétan érzékeltetett individuum, karakter, aki épp a polgári konvenciók ellen lázad, kamaszos szemtelenséggel, gúnyolva minden szülői és nevelői tekintélyt és a környezetet, amely tudattalan biztonságot nyújt neki. Lázadásának viszonylagosságával a hozzá legközelebb álló, a csínytevésben partner-barát eltitkolt szenvedése és belső nyomora szembesíti. A két kamasznak, a dosztojevszkiji koldusnak és a dylan thomas-i költőnek a játékban találkoznia kell.

Játékunkhoz az ihletet – az utánzás és a tematikus-strukturális hasonlóság teljes kizárásával – Jerzy Grotowski Apocalypsis cum figuris előadásából vettük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.